Vrei un Laptop nou? Cum sa il alegi?
Procesorul (CPU) – “inima” sistemului.
Viteza CPU si numarul de procesoare este cea mai importanta caracteristica de care trebuie sa tineti cont in alegerea unui laptop. In conditiile in care sistemele de operare, aplicatiile sau jocurile se dezvolta acum foarte rapid, riscati ca laptopul sa fie depasit moral intr-un termen foarte scurt de la achizitie.
Pe scurt: Evitati procesoarele low-cost de tip Celeron/DualCore. Alegeti un procesor de tip Intel I3/I5/I7/ AMD Ryzen 3, 5, 7.
Motivul pentru care se justifica investitia intr-un sistem mai bun, este ca softurile evolueaza cu timpul, se imbunatesc, se updateaza si astfel necesita putere de procesare din ce in ce mai mare. Un sistem ieftin il vom putea folosi 2-3 ani, pe cand un sistem mai scump, mai bun chiar si 10 ani.
Memoria RAM poate incetini sistemul daca este prea mica. 8 GB Ram sunt un minim necesar recomandat.
Atunci cand este posibil, achizitionati laptopul cu SSD sau inlocuiti hard disk-ul cu un SSD. Diferenta intre un SSD si un HDD obisnuit este viteza de scriere/citire. Viteza medie de scriere/citire a unui HDD este de 30-50 MB/s iar cea a unui SSD este de 300-3500 MB/s asadar de minim 10 ori mai mare. Aceasta se traduce prin incarcarea mai rapida a sistemului de operare sau aplicatiilor. SSD-urile prezinta si riscuri atunci cand se defecteaza. Pentru recuperarea datelor necesita tehnici si programe specializate si un cost pe masura.
Evitati sa faceti update al sistemului de operare. Acesta va stresa procesorul si unitatea de stocare si Windows-ul va ocupa mai mult spatiu pe partitia pe care se afla sistemul de operare. In unele cazuri update-urile au generat erori ale sistemul de operare facand sistemul si aplicatiile de nefolosit, necesitand reinstalarea sistemului de operare. Aceeasi problema se poate intalni daca sistemul este oprit in mijlocul updatarii. O instalare curata este recomandata in locul updatarii.
Atentie mare se recomanda si la alegerea unui antivirus. Sistemul de operare Windows detine un antivirus integrat inca de la versiunea Windows 7. Ultimele editii de Windows 10 poseda niste setari si un antivirus bine optimizat pentru acest sistem facand inutila si chiar periculoasa inlocuirea antivirusului integrat.
Atunci cand antivirusul incetineste semnificativ sistemul, se recomanda inlocuirea lui cu solutii de tip sandbox. (Windows Sandbox, sandboxie, deepfreeze) sau chiar un antivirus portabil, deci neinstalat in sistem, luand spre scanare doar fisierele pe care le descarcam. O alta solutie ar fi un antivirus integrat ca plugin in browser.
Evitati sa achizitionati un sistem resigilat, care a stat pe raft in showroom chiar daca e ultimul si la un pret redus! Stand pe raft poate acumula foarte mult praf in radiator/cooler/sursa, in plus sistemul probabil a functionat luni intregi, zi de zi.
Trebuie sa acordam atentie si altor componente cum ar fi display-ul. Cu o frecventa de peste 120hz imaginea este mai fluida, latenta va fi mai scazuta, avand un timp de raspuns mai rapid fiind mai placut si mai sanatos pentru ochi.
Nu in ultimul rand alegeti laptopul de pe un agregator de preturi, (compari.ro, shopmania.ro, price.ro, emag.ro) care va permite sa selectati cel mai bun raport pret/calitate.
Daca ai intrebari sau nelamuriri legate de acest articol ne poti contacta pe email: [email protected]

Instalare Windows

Service Calculatoare

Mentenanta IT

Asistenta si Consultanta

Instalare Windows 10, 8.1, 7
Instalam sisteme de operare Windows 10, Windows 8.1 si Windows 7 sau Linux la sediul nostru sau domiciliul clientului, la preturi accesibile.
Instalarea sistemului de operare include:
– Instalarea completa a driverelor
– Antivirus + Firewall
– Garantie 30 de zile
– Salvarea si protectia datelor personale
– Securizarea si configurarea sistemului instalat
– Copie de siguranta (backup, system restore)
– Instalarea de programe la cerere si initiere operare
– Consultanta – recomandare de produse IT Servicii incluse gratuit: diagnoza, optimizari, consiliere IT, deplasare la domiciliu.