Vrei un Laptop nou? Cum sa il alegi?


Procesorul (CPU) – “inima” sistemului.

Viteza CPU este cea mai importanta caracteristica de care trebuie sa tineti cont in alegerea unui laptop. In conditiile in care sistemele de operare, aplicatiile sau jocurile se dezvolta acum foarte rapid, riscati ca laptopul sa fie depasit moral intr-un termen foarte scurt de la achizitie.

Viteza procesorului trebuie sa fie minim 2 Ghz. Evitati sistemele inscriptionate “Up to: 2.2 … 2,5 Ghz …” ele vor functiona in general cu o viteza foarte mica, viteza de baza a procesorului (0,7-1.5 Ghz).

Pe scurt: Evitati procesoarele low-cost de tip Celeron/DualCore. Alegeti un procesor de tip Intel I3/I5/I7.
Un pret estimativ al unui laptop cu procesor Intel I3: 1300-1500 Ron (compari.ro/price.ro).

Motivul pentru care se justifica investitia intr-un sistem mai bun, este ca softurile evolueaza cu timpul, se imbunatesc, se updateaza  si astfel necesita putere de procesare din ce in ce mai mare. Un sistem ieftin il vom putea folosi 2-3 ani, pe cand un sistem mai scump, mai bun.

Memoria RAM poate incetini sistemul daca este prea mica. 4 GB Ram sunt un minim necesar recomandat.

Atunci cand este posibil, achizitionati laptopul sau inlocuiti hard disk-ul cu un SSD. Diferenta intre un SSD si un HDD obisnuit este viteza de scriere/citire. Viteza medie de scriere/citire a unui HDD este de 30-50 MB/s iar cea a unui SSD este de 300-500 MB/s asadar de 10 ori mai mare. Aceasta se traduce prin incarcarea mai rapida a sistemului de operare sau aplicatiilor ajungand chiar la cateva secunde, si un risc scazut al pierderii datelor.

Evitati sa faceti update al sistemului de operare. Acesta va stresa procesorul si va incarca mult partitia pe care se afla sistemul de operare. In unele cazuri update-urile au generat erori ale sistemul de operare facand sistemul si aplicatiile de nefolosit, necesitand reinstalarea sistemului de operare. Aceeasi problema se poate intalni daca sistemul este oprit in mijlocul updatarii.

Atentie mare se recomanda si la alegerea unui antivirus. Sistemul de operare Windows detine un antivirus integrat inca de la versiunea Windows 7. Ultimele editii de Windows 10 poseda niste setari si un antivirus bine optimizat pentru acest sistem facand inutila si chiar periculoasa inlocuirea antivirusului integrat.

Atunci cand antivirusul incetineste semnificativ sistemul, se recomanda inlocuirea lui cu solutii de tip sandbox. (sandboxie, deepfreeze) sau chiar un antivirus portabil, deci neinstalat in sistem, luand spre scanare doar fisierele pe care le descarcam. O alta solutie ar fi un antivirus integrat ca plugin in browser.

Evitati sa achizitionati un sistem care a stat pe raft, in showroom chiar daca e ultimul si la un pret redus! Stand pe raft poate acumula foarte mult praf in radiator/cooler/sursa, in plus sistemul probabil a functionat luni intregi, zi de zi.

Nu in ultimul rand alegeti laptopul de pe un agregator de preturi, (compari.ro, shopmania.ro, price.ro, emag.ro) care va permite sa selectati cel mai bun raport pret/calitate.

Daca ai intrebari sau nelamuriri legate de acest articol ne poti contacta pe email: contact@it-boss.ro sau la tel: 0744978757

 

 

Instalare Windows

Service Calculatoare

Mentenanta IT

Asistenta si Consultanta

Instalare Windows 10, 8.1, 7

Instalam sisteme de operare Windows 10, Windows 8.1 si Windows 7 sau Linux la sediul nostru sau domiciliul clientului, la preturi accesibile.

Instalarea sistemului de operare include:
– Instalarea completa a driverelor
– Antivirus + Firewall
– Garantie 30 de zile
– Salvarea si protectia datelor personale
– Securizarea si configurarea sistemului instalat
– Copie de siguranta (backup, system restore)
– Instalarea de programe la cerere si initiere operare
– Consultanta – recomandare de produse IT Servicii incluse gratuit: diagnoza, optimizari, consiliere IT, deplasare la domiciliu.

iT-Boss Computer Service

str. Grivitei 22, Brasov

Instalare Windows 10 pe MacBook Air

Instalare Windows 10 cu drivere, Office, programe si Antivirus pe MacBook Air.

Instalare Windows 11 in Brasov

instalare windows 11

Efectuam instalare Windows 11 curata pe sistem vechi sau laptop nou.
Windows 11 se poate instala si pe sistemele mai vechi, fara TPM 2.0, dar este recomandat ca sistemul sa aiba macar 4gb ram si SSD.
Pret: 100-150 ron.

Vezi mai multe despre Instalarea Windows 11
Contact: https://it-boss.ro/contacteaza-echipa-it-boss-computer-service-brasov/

Licenta Windows 10 / Cheie Activare Windows 10 – instalare inclusa

Licenta Windows 10 Home / Pro + instalare.

Licenta tip Retail – activare permanenta.

Licenta digitala (Activation Key) se activeaza gratuit la instalarea Windows10.

Pret cheie activare Windows 10: 50 Ron.

iT-Boss Computer Service

str. Griviței 22, Brașov

iT-Boss Computer Service

str. Grivitei 22, Brasov

Instalare Mac OS in Brasov

Instalare Mac Os Catalina / Mojave / High Sierra in Brașov.
Upgrade componente Macbook si Imac.
Curatare de praf, schimbare pasta termo.

Servicii IT in Brasov cu plata prin Revolut, Bitcoin, Etherium

Reparatii calculatoare, instalare Windows, service laptopuri, curatare laptop de praf, de astazi toate serviciile IT se pot achita si prin Bitcoin, Etherium, PayPal si Revolut.

Instalare Windows Brasov, Instalare rapida Windows 10, Instalare Windows pe laptop nou

Instalare Windows 10 rapida in Brasov. Instalarea sistemului de operare Windows 10 contine toate driverele placii de baza, pachetul Office 2010,  Chrome, Firefox, Skype, Antivirus, PDF reader si ultimele update-uri stabile.

instalare windows 10, instalare windows 10 brasov, instalare windows brasov

Instalare Linux in Brasov – Ubuntu, Endless, Linux Mint

O solutie pentru imbunatatirea performantei laptopurilor vechi este instalarea unui sistem de operare Linux (Ubuntu, Endless, Mint, …)

Pret 70 RON. Durata: 1 ora.

Instalare Windows 10 rapida, cu toate driverele incluse pachetul Office, Antivirus, Pdf Reader, Chrome, Firefox, Vlc, Java

Instalare Windows 10 rapida, cu toate driverele incluse pachetul Office, Antivirus, Pdf Reader, Chrome, Firefox, Vlc, Java

Durata 30 min.

Pret: 100 ron.

Instalare Windows 10 pe laptop nou.

Instalare Windows 10 cu toate driverele incluse, optimizare, pachetul Office, Chrome, Firefox, Antivirus, Acrobat Reader, Adobe Flash

Preț: 100 ron.

Garantie 30 de zile.

iT-Boss Computer Service Brasov

Tel 0744978757