Vrei un Laptop nou? Cum sa il alegi?

Alegeti laptopul de pe un agregator de preturi, (compari.ro, shopmania.ro, price.ro) care va permite sa selectati cel mai bun pret.

Procesorul (CPU) – “inima” sistemului.

Viteza CPU este cea mai importanta caracteristica de care trebuie sa tineti cont in alegerea unui laptop. In conditiile in care sistemele de operare, aplicatiile sau jocurile se dezvolta acum foarte rapid, riscati ca laptopul sa fie depasit moral intr-un termen foarte scurt de la achizitie.

Viteza procesorului trebuie sa fie minim 2 Ghz. Evitati sistemele inscriptionate “Up to: 2.2 … 2,5 Ghz …” ele vor functiona in general cu o viteza foarte mica.

Pe scurt: Evitati procesoarele low-cost de tip Celeron/DualCore. Alegeti un procesor de tip Intel I3/I5/I7.
Un pret estimativ al unui laptop cu procesor Intel I3: 1300-1500 Ron (compari.ro/price.ro).

Memoria RAM poate incetini sistemul daca este prea mica. 4 GB Ram sunt un minim necesar recomandat.

Atunci cand este posibil, achizitionati laptopul sau inlocuiti hard disk-ul cu un SSD. Diferenta intre un SSD si un HDD obisnuit este viteza de scriere/citire. Viteza medie de scriere/citire a unui HDD este de 30-50 MB/s iar cea a unui SSD este de 300-500 MB/s asadar de 10 ori mai mare. Aceasta se traduce prin incarcarea mai rapida a sistemului de operare sau aplicatiilor ajungand chiar la cateva secunde, si un risc scazut al pierderii datelor.

Evitati sa faceti update al sistemului de operare. Acesta va stresa procesorul si va incarca mult partitia pe care se afla sistemul de operare. In unele cazuri update-urile au generat erori ale sistemul de operare facand sistemul si aplicatiile de nefolosit, necesitand reinstalarea sistemului de operare. Aceeasi problema se poate intalni daca sistemul este oprit in mijlocul updatarii.

Atentie mare se recomanda si la alegerea unui antivirus. Sistemul de operare Windows detine un antivirus integrat inca de la versiunea Windows 7. Ultimele editii de Windows 10 poseda niste setari si un antivirus bine optimizat pentru acest sistem facand inutila si chiar periculoasa inlocuirea antivirusului integrat.

Atunci cand antivirusul incetineste semnificativ sistemul, se recomanda inlocuirea lui cu solutii de tip sandbox. (sandboxie, deepfreeze) sau chiar un antivirus portabil, deci neinstalat in sistem, luand spre scanare doar fisierele pe care le descarcam. O alta solutie ar fi un antivirus integrat ca plugin in browser.

Daca ai intrebari sau nelamuriri legate de acest articol ne poti contacta pe email: contact@it-boss.ro sau la tel: 0744978757

Instalare Windows

Service Calculatoare

Mentenanta IT

Asistenta si Consultanta

Instalare Windows 10, 8.1, 7

Instalam sisteme de operare Windows 10, Windows 8.1 si Windows 7 sau Linux la sediul nostru sau domiciliul clientului, la preturi accesibile.

Instalarea sistemului de operare include:
– Instalarea completa a driverelor
– Antivirus + Firewall
– Garantie 30 de zile
– Salvarea si protectia datelor personale
– Securizarea si configurarea sistemului instalat
– Copie de siguranta (backup, system restore)
– Instalarea de programe la cerere si initiere operare
– Consultanta – recomandare de produse IT Servicii incluse gratuit: diagnoza, optimizari, consiliere IT, deplasare la domiciliu.

iT-Boss Computer Service

str. Grivitei 22, Brasov